• info@katanalotis.org.cy
  • (+357) 22516112

Σε τι διαφέρει η Επένδυση από την Αποταμίευση;

Επένδυση και αποταμίευση. Δύο πρακτικές που αφορούν βασικές μας οικονομικές συνήθειες που εξασκούμε για να βελτιώσουμε την οικονομική μας κατάσταση, όμως μεταξύ τους παρ’ όλο που έχουν αρκετές ομοιότητες, ταυτόχρονα παρουσιάζουν και αρκετές διαφορές. Ένα κοινό που έχουν η αποταμίευση και η επένδυση είναι η ζωτική τους σημασία στη ζωή μας.

Ποιες οι μεταξύ τους διαφορές

Η αποταμίευση χρημάτων έχει ως επακόλουθο το να μας αποτρέπει από την μελλοντική χρήση κάποιου μέρους των χρημάτων μας, ενώ αντίθετα η επένδυση χρησιμοποιεί τα χρήματα που έχουμε εξοικονομήσει. Αυτά τα χρήματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν είτε για αγορά περιουσιακών στοιχείων, είτε κάποιων αγαθών ή υπηρεσιών, τα οποία και αναμένουμε ότι με την πάροδο ενός χρονικού διαστήματος θα μας αποδώσουν κάτι παραπάνω, αυξάνοντας την αξίας τους και ταυτόχρονα την περιουσία μας.

Σίγουρα όλοι μπορούμε να ασκήσουμε και τις δύο αυτές πρακτικές, όμως προϋποθέτει σωστή αντίληψη των οικονομικών μας, γνώση της αγοράς, επιμονή, υπομονή και συνέπεια ώστε αυτή η προσπάθεια να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα ως προς τους στόχους που έχουμε θέσει.

Ποια χρήματα αποταμιεύω και ποια επενδύω;

Το πρώτο και βασικότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να καθορίσουμε τους οικονομικούς μας στόχους. Ταυτόχρονα, ανάλογα και με το πότε προσδοκούμε να έχουμε αποτελέσματα, θέτουμε τα σχετικά χρονοδιαγράμματα.

Συνήθως αποταμιεύουμε όταν θέτουμε βραχυπρόθεσμους οικονομικούς στόχους, όπως για παράδειγμα η ανακαίνιση της κατοικίας μας, η εξοικονόμηση πόρων για διακοπές ή τα έξοδα για σπουδές. Στη συνέχεια, μπορούμε να προγραμματίσουμε πόσα πρέπει να εξοικονομούμε κάθε μήνα, ώστε να επιλέξουμε μια στρατηγική εξοικονόμησης η οποία θα μας αποφέρει το επιθυμητό ποσό.

Για οτιδήποτε πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο ώστε να το επιτύχουμε, μπορούμε να σκεφτούμε με όρους επένδυσης. Επένδυση είναι η τοποθέτηση χρημάτων σε κάτι που εκτιμούμε ότι θα αυξηθεί σε αξία με την πάροδο του χρόνου, όμως ταυτόχρονα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να λαμβάνουμε υπόψιν τον «κίνδυνο», ή αλλιώς το ρίσκο που παίρνουμε. Στην επένδυση έχουμε συνήθως μεγαλύτερες αποδόσεις, αλλά ταυτόχρονα ελλοχεύει και μεγαλύτερος κίνδυνος.

Πότε πρέπει να αποταμιεύουμε και πότε πρέπει να επενδύουμε

Αποταμιεύουμε όταν έχουμε ένα σταθερό εισόδημα αλλά όχι πολλά εφεδρικά μετρητά. Στην αποταμίευση θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα υπόλοιπο αποταμίευσης μετρητών που μπορεί να καλύψει από τρεις έως έξι μήνες έξοδα διαβίωσης. Με αυτόν τον τρόπο προστατευόμαστε από απροσδόκητες οικονομικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως π.χ. η απώλεια της εργασίας μας.

Είναι καλύτερο να επενδύουμε όταν έχουμε ένα σταθερό εισόδημα και ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης. Το ταμείο έκτακτης ανάγκης βοηθά στο να εξομαλύνουμε τους κινδύνους της επένδυσης. Η αγορά ενός περιουσιακού στοιχείου δεν εγγυάται ότι θα κρατήσει την αξία του ή θα φέρει το εισόδημα που αναμέναμε.

Έτσι, η ύπαρξη άλλης πηγής μετρητών για την κάλυψη οικονομικών έκτακτων περιστατικών διευκολύνει τον χειρισμό αυτών των συνηθισμένων σκαμπανεβασμάτων στο χρηματιστήριο.

Πρέπει λοιπόν να αποταμιεύουμε ή να επενδύουμε;

Η επιλογή μεταξύ αποταμίευσης και επένδυσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους οικονομικούς μας στόχους και τις προσωπικές συνθήκες.

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, εάν έχουμε βραχυπρόθεσμους οικονομικούς στόχους αλλά καθόλου ή λίγα μετρητά, η αποταμίευση μπορεί να είναι η επιλογή μας. Από την άλλη, η επένδυση χρημάτων μακροπρόθεσμα μπορεί να αποφέρει υψηλότερες αποδόσεις, ωστόσο εμπεριέχει και το ανάλογο ρίσκο, καθώς τα περιουσιακά μας στοιχεία λόγω διαφόρων παραγόντων μπορεί να χάσουν την αξία τους.

Ωστόσο, πολλοί υποστηρίζουν ότι η αποταμίευση και η επένδυση πάνε μαζί. Μόλις εξοικονομήσουμε κάποια χρήματα, μπορούμε να αρχίσουμε να κάνουμε και κάποιες επενδύσεις. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να βεβαιωθούμε ότι επενδύουμε σε έναν συνδυασμό πιο ριψοκίνδυνων και ασφαλέστερων περιουσιακών στοιχείων για να προστατευτούμε από τον πληθωρισμό και την ύφεση της αγοράς.

Λεωφ. Ακροπόλεως 8, Γραφείο 302, 2006, Στρόβολος, Λευκωσία
Τηλέφωνο: +357 22 516112
Φαξ: +357 22 516118
Email: info@katanalotis.org.cy

Copyright © 2024 ΚΣΚ. Website created by Ruxbo